27-11-2013

 

Frankrijk bereidt zich voor om de 70-ste herdenking van de invasie groots te vieren.

Op 6 juni 2014 wordt in Frankrijk, en dan vooral in het departement Calvados, herdacht dat hier zeventig jaar geleden onze bevrijders aan land kwamen.

De feestelijkheden staan bekend onder de naam :DDay-Overlord, en deze grootse herdenking zal waarschijnlijk de laatste worden, waarbij de veteranen zelf aanwezig zullen kunnen zijn: de meesten hebben de "leeftijd der sterken" al bereikt en het is onwaarschijnlijk, dat ze over vijf jaar nogmaals uit Canada, Engeland of de Verenigde Staten de reis naar Frankrijk zullen kunnen maken.

Daarom wordt er dit jaar flink uitgepakt. Diverse wegen in het gebied zijn van een nieuwe asfaltlaag voorzien, enkele musea worden uitgebreid, vernieuwd of heringedeeld en alle monumenten langs de kust worden extra opgepoetst.

De invasiekust beslaat een groot gedeelte van de prachtige Normandische kust: als je ter hoogte van de mooie stad Caen naar het noorden rijdt, dan kom je aan bij Ouistreham, waar Sword-beach begint. Rijd je verder naar het westen langs de kust, dan kom je in de buurt van Courseulles Juno-beach tegen, vervolgens, bij Arromanches, waar de beroemde caissons nog steeds in zee voor de kust liggen, tref je Gold-beach aan en bij het indrukwekkende Pointe-du-Hoc, waar de Texas Rangers tegen de rotsen omhoog klommen, vind je Omaha-beach.

Weer iets verder naar het westen ligt Utah-beach, in het departement la Manche.

Ook aan dit gedeelte van de landingsstranden zijn diverse musea, monumenten en bunkercomplexen te vinden, o.a. de "Batterie d'Azeville" en in Sainte Mère Eglise wordt nog steeds getoond, hoe één van de parachutisten ongelukkigerwijs aan de kerktoren vast kwam te hangen met zijn parachute.

Mocht u de feestelijkheden zelf willen bezoeken, is het wellicht een goed idee om alvast in de sfeer te komen door u bijv. te oriënteren op de website "strijdbewijs" of om enkele films te bekijken, o.a. "De Langste dag" en "Saving Private Ryan".

We hebben alvast de mooiste vakantiehuizen voor u uitgezocht:

Hoekhuis in St Laurent sur Mer vanaf 475,-

Helft van twee onder één kap in Bricqueville vanaf 500,-

Vakantiehuis met zwembad vanaf 325,-

Vrijstaand vakantiehuis in Le Vicel vanaf 675,- 

Vrijstaand vakantiehuis in Virandeville vanaf 420,-